Hillclimb Banner

Historian om Hydet MC

Året är 1969. Hydet Mc bildas av ett gäng hojintresserade typer, de flesta från Tumba- och Tullingetrakten strax utanför Stockholm.

I början av 70-talet var det hur många medlemmar som helst, det ryktas om siffror i storleksordningen 250 medlemmar. Vid den tiden var Hydet fortfarande ett ganska löst och ostrukturerat kamratgäng. Man hade fått låna en kåk av Tobbe och Åke Edvardsson, det så kallade kråkslottet. Tack för det grabbar!

I mitten på 70-talet fick klubben ett torp av kommunen uppe i Bovallen, samma plats som vi huserar på än idag. Detta kan man väl säga var det verkliga startskottet då klubben började ta form och likna det vi idag kallar hojklubb.

Många minns de legendariska kräftskivorna i ladan, resten av året var festerna i torpet. Och partajen duggade tätt för dessa rebeller, oftast varje helg, fredag till söndag, och gärna en och annan onsdagsblecka.

Ingen av kåkarna står kvar idag.

I slutet av 70-talet förändrades klubben markant. Choppern hade kommit till stan! Nya idéer, nya behov. Nytt klubbhus byggdes under de första åren av 80-talet. Mindre men tightare klubb. Nu med en komplett verkstad samt bar och allt det där andra som tas för givet numera.

1983 har fler och fler Chopperklubbar sett dagens ljus och börjat att intressera sig för hoj- och bikerkulturen. Dags att arrangera det första "Hydet Choppermeeting", och många kom långväga för att få i sig lite malt och snacka skit med likasinnade.

På den tiden fanns det inte särskillt många tillställningar för hojfolk. I Stockholm med omnejd var det i princip bara Peking, Hydet, och Sofia som hade allmänna hojträffar. Så där höll det på tills det var dags för något nytt.

Nytt? Vad är det? Ja, egentligen inte hillclimb iallafall. Men det var länge sen, och då räknas det som nytt. Vi kokade ihop lite egna regler och körde igång 1994 till 25-års jubileumet på Lida.

De första åren var det mest ett kul jippo för att ha något lajbans att göra på lördagen istället för att bara ligga bakis i ett tält och vänta på att festen skulle starta om. Storheter som Katarina´n´the Waves m.fl. entrade scenén under kvällen, och det blev ett party som gick till historien som ett av de värre.

Åren rullar och 1999 är det åter dags för Lida igen och Hydets tur att basta 30. Hillclimb, bärs och en jävla massa rock´n´roll även denna gång. Vid tidigt sekelskifte har intresset för hillsporten ökat, både i Sverige och Norge. Vi tilsammans med några norska vänklubbar drar i gång något som kommer att kallas Nordic-cup.

2004 fyller klubben 35 och allt går sin gilla gång. Diverse hillclimb, partyn och olika tillställningar avlöser varandra i ett rasande tempo, både på hemmaplan och bortaplan. Och tro det eller ej, men i augusti 2009 firade vi 40 år med ett party i nostalgins tecken. Ett hederligt chopper-meeting i en morden tappning.

Detta är ett litet axplock utav vad jag och andra minns, tror och vet om hur myten och legenden om motorcyckelklubben Hydet MC har tillkommit!